Geschiedenis

In maart 1971 startte de eerste officiële editie van het BDU/SSS bedrijfsvolleybaltoernooi.  Al een aantal jaren voordat de bedrijfscompetitie bestond, waren er teams in de Pluimveehal actief, zogeheten recreantenwedstrijden. Maar er was pas sprake van een competitie vanaf 1971. Aan de wieg stond Dirk Dirkse, die door Dick Rebel, de toenmalige directeur van de BDU, benaderd werd om de competitie van de grond te krijgen. Hij kreeg hierbij al gauw hulp van Piet van der Spoel, die door de volleybalvereniging SSS gepusht werd om een recreantencompetitie op te zetten. En al gauw bestond de organisatie uit een aantal personen, waarin in de beginjaren ook Wim Wijnveen, Henk Roede, Rein Timmer en Wim de Boer zitting kregen.

De Veluwehal werd de thuisbasis van het snelgroeiende toernooi. Nadat de Veluwehal op 3 april 1977 volledig was afbrand, moest de organisatie eind jaren zeventig tijdelijk uitwijken naar de Markthal. Dat leverde soms komische taferelen op. In de Markthal was overdag een dierenmarkt. Hoewel de hal altijd werd schoongespoten, bleef er vuil achter in de gaten waar de palen in moesten. Hierdoor vlogen er soms kleine of grote hoeveelheden gier in het rond. Daarnaast waren er geen scheidsrechtersstoelen beschikbaar. Eierkistjes vormden een praktische oplossing, maar die waren niet altijd tegen het gewicht van de scheidsrechter bestand. Het volleybal en het borrelen in de kantine maakte alles goed.

Het bedrijfsvolleybal bereikte in de jaren tachtig een hoogtepunt. Het maximum van zeventig teams was bereikt en er stonden tientallen ploegen op de wachtlijst. Daarnaast zaten er elke woensdag 500 toeschouwers op de tribunes van de Veluwehal om hun favoriete teams aan te moedigen. Op de toppen van het toernooi nam Dirk Dirkse in 1986 afscheid van de organisatie; hij werd opgevolgd door Eddy Meijerink. Als hommage aan de vertrekkende hoofdorganisator werd de D. Dirkse-wisselbokaal in het leven geroepen.

De aantallen liepen langzaam iets terug, maar veel teams bleven het toernooi trouw. Teams als Van de Brink Airconditioning en Rabobank zijn al decennia actief bij het toernooi en bijna niet meer weg te denken. Niet alleen teams, maar ook spelers bleven; zij het onder een andere sponsornaam. Een bijzonder voorbeeld is de familie Kraay uit Voorthuizen dat onder drie verschillende sponsornamen tien keer op rij (1987-1996) het kampioenschap in de ereklasse behaalde.

Sinds 2002 gaat de competitie ieder jaar van start onder de naam BDU bedrijfsvolleybaltoernooi. In 2009 ging het toernooi voor de enige keer niet door vanwege het asbestincident in de Veluwehal. Het jaar daarop moest het toernooi met ruim dertig teams minder starten, maar inmiddels kent het toernooi gelukkig weer een stijging in het aantal teams en zit het programma in de 15 weken dat het zich afspeelt helemaal vol. In 2013 is het bedrijfsvolleybal toernooi verkast naar het Sportcentrum De Meerwaarde. Een mooie locatie met een goede faciliteiten, een geweldige speelvloer en de geliefde kantine CheerSSS die de hele avond bomvol zit.

 

Eddy Meijerink, Theo Lammers en Wim Wijnveen hebben in 2022 na jarenlang de kar getrokken te hebben afscheid genomen van het toernooi. In verband met Corona is het 50 jarig jubileum in 2021 niet gevierd en hebben Eddy , Theo en Wim er nog een jaar aangeplakt. We zijn hen dankbaar voor het vele werk wat ze verricht hebben om elk jaar weer het toernooi te organiseren.